Dietetycy

mgr inż. Ewelina Polak


Przejście na dietę i zmiana przyzwyczajeń żywieniowych to nie lada wyzwanie. Zwłaszcza, kiedy jednocześnie zmagamy się z chorobą. Zdarza się, że motywacja gdzieś po drodze znika
i wtedy przydaje się wsparcie. Dlatego ważne jest, żeby mieć przy sobie kogoś, kto tego wsparcia udzieli. Kogoś, kto nie tylko pomoże odnaleźć motywację, ale przede wszystkim będzie w stanie odpowiedzieć na pytania dotyczące żywienia i zdrowego trybu życia.
Kilka słów o mnie.


Wykształcenie zdobyłam na kierunku Dietetyka Kliniczna na Akademii Medycznej w Lublinie
oraz Technologia Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym. Uprawnienia pedagogiczne uzyskałam na studiach podyplomowych na UMCS. Otrzymana na studiach wiedza poparta
jest kilkuletnim doświadczeniem w pracy jako dietetyk kiedyś w lubelskich poradniach teraz
w DietBalans. Praca szybko stała się moją pasją.

Uaktualniam wiedzę medyczną opartą na najnowszych doniesieniach naukowych, uczestniczę
w szkoleniach i konferencjach, a później wprowadzam nowe metody w zakresie żywienia człowieka w pracy z pacjentami. Jestem pracownikiem Uniwersytetu Rzeszowskiego gdzie nauczam młodą kadrę dietetyków. Równie chętnie tłumaczę zagadnienia związane z chorobami dietozależnymi swoim pacjentom podczas wizyty. Głęboko wierzę, że to rozumienie problemu zwiększa szanse na trwałe zmiany nawyków. Każdy przypadek jest inny, dlatego jedyną możliwą opcją pracy z pacjentami jest podejście indywidualne. Tworzę dopasowane zalecenia i plany żywieniowe. Łączę smaczne i proste przepisy z wytycznymi zdrowego odżywiania. Prywatnie moim hobby jest gotowanie apetycznych i łatwych dań oraz dobra książka.

Moją prawą ręką jest osoba, którą miałam przyjemność uczyć na Uniwersytecie Rzeszowskim. Jej pasja i zaangażowanie sprawiły, że decyzja o podjęciu z nią współpracy była bardzo łatwa.



mgr dietetyk Magdalena Zielińska


Jestem absolwentką Uniwersytetu Rzeszowskiego, gdzie ukończyłam studia magisterskie
na kierunku Dietetyka, na Wydziale Medycznym. Obecnie swoją wiedzę nieustannie staram się poszerzać i uzupełniać o aktualne doniesienia naukowe na szkoleniach i konferencjach.


Na dotychczasowej ścieżce zawodowej miałam przyjemność współpracować z dziećmi, kobietami w ciąży, karmiącymi, z dorosłymi aktywnymi fizycznie oraz z osobami z różnymi jednostkami chorobowymi.


Szybko stało się jasne, że każdy pacjent jest inny, dzięki czemu każdy dzień pracy dietetyka
to nowe wyzwania i doświadczenia, które w połączeniu z pasją i osiąganiem zamierzonych celów dają nieopisaną satysfakcję. W swojej praktyce za priorytet stawiam zdrowie i dobre samopoczucie pacjenta, a moja pomoc opiera się na prowadzeniu krok za krokiem, wsparciu
i zapewnieniu narzędzi potrzebnych do długoterminowej, pozytywnej zmiany nawyków żywieniowych.