Testy na nietolerancję pokarmową
Oferujemy możliwość przeprowadzenia testu na nietolerancję pokarmową IgG zależną(alergia typu III lub alergia o opóźnionych objawach). Nietolerancją pokarmową nazywamy odpowiedź systemu immunologicznego w postaci wytwarzania w zwiększonej ilości przeciwciał IgG na niektóre spożywane pokarmy. Wywołuje ona wiele niepożądanych objawów, które mogą się ujawnić w ciągu godzin lub dni, dlatego trudno je powiązać z konkretnym pokarmem bez wykonania testów.
Objawy mogą być umiejscowione w pojedynczych narządach a czasem całych układach,
są bardzo różnorodne. Z wiekiem objawy mogą zmieniać lokalizacje narządową.
Nietolerancja pokarmowa nie stanowi zagrożenia dla życia lecz nie należy jej lekceważyć
gdyż może być przyczyną złego samopoczucia lub dolegliwości takich jak:
Problemy ze strony układu pokarmowego:
wymioty, wzdęcia, nudności, skurcze, zatrzymywanie wody, zaparcia, biegunki, kolka, uczucie pełności, trudności
z utrzymaniem masy ciała (nadwaga lub niedowaga), zespól jelita drażliwego (IBS), zespół złego wchłaniania, zapalenie jelit, choroba Leśniewskiego Cohna;Problemy oddechowe:
astma, nieżyt nosa, zapalenie zatok;Problemy dermatologiczne:
pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik, łuszczyca, suchość skóry, świąd skóry;Problemy ze strony układu nerwowego:
migrena, ból głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresje, lęki, zmęczenie,
nadmierne pobudzenie, bezsenność;Problemy mięśniowo-szkieletowe:
zapalenie stawów, bóle stawowe,
bóle mięśni i osłabienie;Inne:
mukowiscytoza, cukrzyca typu II, zespół deficytu nieuwagi (ADHD), spuchnięte powieki, zaczerwienienie oczu, łzawienie oczu, wysokie ciśnienie krwi.
Jak powstają nietolerancje?
Przyczyny nietolerancji pokarmowych nie są do końca poznane, mogą być związane
z zanieczyszczeniem środowiska, wysoko przetworzoną żywnością, niedostatecznym trawieniem, nieprawidłową florą bakteryjną jelit, pasożytami, zakażeniem jelit, źle zrównoważoną dietą, spożywaniem alkoholu i wpływem leków. Organizm wytwarza przeciwciała w celu redukcji substancji szkodliwych (antygenów) przedostających się przez jelita do krwioobiegu
z pokarmem. Przeciwciała łączą się w kompleksy z antygenem w celu usunięcia ich z organizmu przez makrofagi. Jednak jeśli układ odpornościowy zostanie przeładowany wtedy kompleksy mogą gromadzić się w poszczególnych tkankach powodując ich dysfunkcję.
Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa:
Alergia pokarmowa jest diagnozowana u ok. 2,5% pacjentów i jest związana z przeciwciałami IgE. Objawy pojawiają się natychmiastowo (od kilku minut do kilku godzin) po spożyciu określonego pokarmu, mogą być groźne dla życia np. reakcja anafilaktyczna.
Szacuje się że ok. 45% populacji może cierpieć na nietolerancje pokarmowe
związane z przeciwciałami IgG. Objawy nietolerancji są oddalone w czasie i mogą się odnosić
do kilku pokarmów jednocześnie.
Czym różni się test na nietolerancje od testów na alergię?
Test, którym dysponujemy bada obecność przeciwciał IgG, których jest 80% wśród wszystkich przeciwciał a ich czas „życia” w organizmie wynosi aż 23 dni. Testy na alergię (alergia I typu) sprawdzają poziom przeciwciał IgE których jest zaledwie 0,002% w organizmie a czas ich półtrwania to 2,5 dnia. Oba testy różnią się również wykonaniem. Krew żylną do testu na nietolerancje food test 40 lub 110 pobiera się w punkcie pobrań i dietetyk wysyła ją do laboratorium. Po ok. 5 dniach roboczych dostaje wynik który analizuje i przesyła do pacjenta wraz z interpretacją.
Testów nie wykonuje się u osób zażywających leki hormonalne tzw. sterydy, cierpiących na chorobę zakrzepowa krwi i nowotwory podczas chemioterapii.
Nie musisz być na czczo przed wykonaniem badania. Poinformuj osobę przeprowadzającą test jeśli eliminowałeś jakieś produkty na własna rękę przez dłuższy czas lub jeśli masz kłopoty
z krzepliwością lub „gęstą krew”.
Food test 40 obejmuje 40 pokarmów:
Zboża:
gluten, kukurydza, pszenica, ryż, żyto, owies;Mięso:
wołowina, kurczak, indyk, wieprzowina;Ryby:
dorsz, plamiak/łupacz, flądra/płastuga;Owoce morza:
skorupiaki np. krewetki, homar, krab;Strączkowe:
fasola biała, czerwona, zielony groszek, soja;Orzechy:
migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy ziemne;Owoce:
jabłko, cytryna, pomarańcza, gruszka, truskawka, morela, jeżyny, grejpfrut;Warzywa:
brokuł, kapusta, kalafior;Białko jaja, żółtko jaja;
Mleko krowie;
Drożdże;
-
Zboża:
gluten, pszenica, pszenica durum, jęczmień, ryż, żyto, owies, kukurydza, gryka, kasza jaglana, pszenica orkisz; -
Mięso:
wołowina, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, kaczka, cielęcina; -
Ryby:
dorsz, łupacz, płastuga, pstrąg, łosoś, tuńczyk, sola, śledź, makrela, włócznik, turbot; -
Owoce morza:
krab, homar, krewetki, omułek , ostryga, przegrzebki; -
Strączkowe:
fasola biała, czerwona, fasolka szparagowa, soczewica, soja, zielony groszek; -
Orzechy:
migdały, orzechy laskowe, orzechy ziemne, pistacje, orzechy włoskie, słonecznik, sezam, orzechy brazylijskie, kokos, rzepak; -
Owoce:
jabłko, cytryna, pomarańcza, gruszka, truskawka, wiśnia/czereśnia, winogrona, limonka, ananas, banan, kiwi, melon, oliwki, brzoskwinia, śliwka, jeżyna, malina, grejpfrut, czarna porzeczka, żurawina, awokado, nektarynka, morela; -
Warzywa:
brokuły, kapusta, kalafior, ziemniaki, marchew, bakłażan, ogórek, sałata, cebula, papryka, pomidor, dynia, cykoria, szpinak, seler, por, brukselka, burak, szparagi; -
Zioła:
czosnek, gorczyca, pieprz, papryczka chilli, nać pietruszki, bazylia, imbir, cynamon, goździki, kolendra, kminek, koperek, chmiel, mięta, gałka muszkatołowa, szałwia, tymianek, wanilia; Białko jaja, żółtko jaja;
Mleko krowie, kozie, owcze;
Drożdże piwowarskie i piekarnicze, grzyby, ziarno kakaowca, kawa, czarna herbata, herbata zielona, karob;