Ewelina Polak - ZnanyLekarz.pl

Aktualności!

Zapraszamy na nasz profil facebook
po najświeższe informacje!!!

Testy na nietolerancję pokarmową

Oferujemy możliwość przeprowadzenia testu na nietolerancję pokarmową IgG zależną
(alergia typu III lub alergia o opóźnionych objawach). Nietolerancją pokarmową nazywamy odpowiedź systemu immunologicznego w postaci wytwarzania w zwiększonej ilości przeciwciał IgG na niektóre spożywane pokarmy. Wywołuje ona wiele niepożądanych objawów, które mogą się ujawnić w ciągu godzin lub dni, dlatego trudno je powiązać z konkretnym pokarmem bez wykonania testów.

Objawy mogą być umiejscowione w pojedynczych narządach a czasem całych układach,
są bardzo różnorodne. Z wiekiem objawy mogą zmieniać lokalizacje narządową.
Nietolerancja pokarmowa nie stanowi zagrożenia dla życia lecz nie należy jej lekceważyć
gdyż może być przyczyną złego samopoczucia lub dolegliwości takich jak:

  • Problemy ze strony układu pokarmowego:
    wymioty, wzdęcia, nudności, skurcze, zatrzymywanie wody, zaparcia, biegunki, kolka, uczucie pełności, trudności
    z utrzymaniem masy ciała (nadwaga lub niedowaga), zespól jelita drażliwego (IBS), zespół złego wchłaniania, zapalenie jelit, choroba Leśniewskiego Cohna;
  • Problemy oddechowe:
    astma, nieżyt nosa, zapalenie zatok;
  • Problemy dermatologiczne:
    pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik, łuszczyca, suchość skóry, świąd skóry;
  • Problemy ze strony układu nerwowego:
    migrena, ból głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresje, lęki, zmęczenie,
    nadmierne pobudzenie, bezsenność;
  • Problemy mięśniowo-szkieletowe:
    zapalenie stawów, bóle stawowe,
    bóle mięśni i osłabienie;
  • Inne:
    mukowiscytoza, cukrzyca typu II, zespół deficytu nieuwagi (ADHD), spuchnięte powieki, zaczerwienienie oczu, łzawienie oczu, wysokie ciśnienie krwi.


Jak powstają nietolerancje?

Przyczyny nietolerancji pokarmowych nie są do końca poznane, mogą być związane
z zanieczyszczeniem środowiska, wysoko przetworzoną żywnością, niedostatecznym trawieniem, nieprawidłową florą bakteryjną jelit, pasożytami, zakażeniem jelit, źle zrównoważoną dietą, spożywaniem alkoholu i wpływem leków. Organizm wytwarza przeciwciała w celu redukcji substancji szkodliwych (antygenów) przedostających się przez jelita do krwioobiegu
z pokarmem. Przeciwciała łączą się w kompleksy z antygenem w celu usunięcia ich z organizmu przez makrofagi. Jednak jeśli układ odpornościowy zostanie przeładowany wtedy kompleksy mogą gromadzić się w poszczególnych tkankach powodując ich dysfunkcję.

Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa:

Alergia pokarmowa jest diagnozowana u ok. 2,5% pacjentów i jest związana z przeciwciałami IgE. Objawy pojawiają się natychmiastowo (od kilku minut do kilku godzin) po spożyciu określonego pokarmu, mogą być groźne dla życia np. reakcja anafilaktyczna.
Szacuje się że ok. 45% populacji może cierpieć na nietolerancje pokarmowe
związane z przeciwciałami IgG. Objawy nietolerancji są oddalone w czasie i mogą się odnosić
do kilku pokarmów jednocześnie.

Czym różni się test na nietolerancje od testów na alergię?

Test, którym dysponujemy bada obecność przeciwciał IgG, których jest 80% wśród wszystkich przeciwciał a ich czas „życia” w organizmie wynosi aż 23 dni. Testy na alergię (alergia I typu) sprawdzają poziom przeciwciał IgE których jest zaledwie 0,002% w organizmie a czas ich półtrwania to 2,5 dnia. Oba testy różnią się również wykonaniem. Krew żylną do testu na nietolerancje food test 40 lub 110 pobiera się w punkcie pobrań i dietetyk wysyła ją do laboratorium. Po ok. 5 dniach roboczych dostaje wynik który analizuje i przesyła do pacjenta wraz z interpretacją.
Testów nie wykonuje się u osób zażywających leki hormonalne tzw. sterydy, cierpiących na chorobę zakrzepowa krwi i nowotwory podczas chemioterapii.
Nie musisz być na czczo przed wykonaniem badania. Poinformuj osobę przeprowadzającą test jeśli eliminowałeś jakieś produkty na własna rękę przez dłuższy czas lub jeśli masz kłopoty
z krzepliwością lub „gęstą krew”.

Food test 40 obejmuje 40 pokarmów:
  • Zboża:
    gluten, kukurydza, pszenica, ryż, żyto, owies;
  • Mięso:
    wołowina, kurczak, indyk, wieprzowina;
  • Ryby:
    dorsz, plamiak/łupacz, flądra/płastuga;
  • Owoce morza:
    skorupiaki np. krewetki, homar, krab;
  • Strączkowe:
    fasola biała, czerwona, zielony groszek, soja;
  • Orzechy:
    migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy ziemne;
  • Owoce:
    jabłko, cytryna, pomarańcza, gruszka, truskawka, morela, jeżyny, grejpfrut;
  • Warzywa:
    brokuł, kapusta, kalafior;
  • Białko jaja, żółtko jaja;
  • Mleko krowie;
  • Drożdże;


  • Food test 110 obejmuje 110 pokarmów:
    • Zboża:
      gluten, pszenica, pszenica durum, jęczmień, ryż, żyto, owies, kukurydza, gryka;
    • Mięso:
      wołowina, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, mięso królika;
    • Ryby:
      dorsz, łosoś, tuńczyk, pstrąg, sola, morszczuk, ośmiornica, okoń morski, sardynka, mątwa/sepia, kałamarnica/kalmary;
    • Owoce morza:
      skorupiaki np. krewetki, homar, krab, ostrygi, małże;
    • Strączkowe:
      fasola biała, czerwona, fasolka, soczewica, ciecierzyca, soja, zielony groszek;
    • Orzechy:
      migdały, orzechy laskowe, orzechy ziemne, pistacje, orzechy włoskie, słonecznik, sezam, orzeszki pini;
    • Owoce:
      jabłko, cytryna, pomarańcza, gruszka, truskawka, wiśnia/czereśnia, winogrona, limonka, ananas, banan, kiwi, melon, oliwki, brzoskwinia, śliwka, figi, arbuz, mandarynki, morela;
    • Warzywa:
      brokuły, kapusta, kalafior, ziemniaki, marchew, bakłażan, ogórek, sałata, cebula, papryka, kabaczek, pomidor, koper włoski, dynia, cykoria, szpinak, kapary, karczochy;
    • Zioła:
      czosnek, gorczyca, pieprz, papryczka chilli, nać pietruszki, bazylia
    • Białko jaja, żółtko jaja;
    • Mleko krowie, kozie, owcze;
    • Drożdże, grzyby, ziarno kakaowca, kawa, czarna herbata, kasztan jadalny, nasiona kola, miód;

    << wróc